Hvad betyder ‘responsiv hjemmeside’?

Hvis du har snuset til hjemmeside-markedet er du helt sikkert stødt på begrebet ‘responsiv hjemmeside’. Her vil jeg gøre mit bedste for at forklare hvad begrebet dækker over. Det er ikke særlig indviklet, og det er en fordel at forstå hvad det betyder, når du skal vælge hvem der skal lave din hjemmeside.

I internettets ungdom i 1990’erne anvendte alle internettets brugere den samme type enhed: en stationær computer. I 2018 blev 58% af alle besøg på nettet gjort med en smartphone. Altså halvdelen. Men ikke alle! Der er stadigvæk en del der bruger deres bærbare eller tablet. Dem skal vi også tilgodese. Hjemmesiden skal derfor forholde sig til om den bliver indlæst på en bærbar, en tablet eller en telefon. Det kalder man responsivt, fordi hjemmesiden responderer på hvilken enhed den indlæses på. Så enkelt er det. Hvorfor er det vigtigt?

1. Brugeren skal have en god oplevelse

Det vigtigste ved at din hjemmeside er responsiv, er at give brugeren en god oplevelse. Internettet er ikke noget kunstmuseum. En god oplevelse med en hjemmeside er simpelthen at den funktionelt opfører sig stort set ligesom alle andre hjemmesider: forudsigelig og nem at navigere i. Det er din tekst og billeder der skal være fængende. Brugervenligheden er det vigtigste aspekt ved en responsiv hjemmeside. Men der er en anden væsentlig grund:

2. Optimal placering i søgeresultaterne

Fordi de fleste brugere idag går på internettet med deres telefon, vil Google i løbet af 2021 favorisere hjemmesider der er responsive. Har du en meget gammel hjemmeside, der ikke er responsiv, vil du opleve et permanent fald i trafik fra søgeresultaterne på et tidspunkt i 2021. At optimere din placering hos søgemaskinerne er en anden vigtig grund til at sørge for din hjemmeside er responsiv.

Vi slutter af med lidt sund fornuft

‘Responsiv hjemmeside’ er blevet et buzzword. Alle der laver hjemmesider er nødt til at skrive det for at undgå at virke gammeldags eller skulle besvare mange emails om hvorvidt deres sider er responsive. I virkeligheden skal du nok lede længe efter hjemmeside-udviklere der er så gammeldags at deres sider ikke er responsive.

Det responsive er mere en skala end et ja/nej-spørgsmål. Istedet for at spørge om sofaen er blød, så spørg ‘hvor blød er sofaen?’.

Du kan gå mere i dybden ved at undersøge: hvor godt fungerer siden på de forskellige enheder? Hvor responsiv er den egentlig? Lav selv en test ved at besøge den samme side fra din computer, telefon og/eller tablet. Er den nem at bruge på tværs af enhederne? Fungerer den som ventet? Overholder den konventionerne for webdesign?

Jeg håber du nu er klædt lidt bedre på til at vælge hvem der skal lave din hjemmeside, og at de magiske buzzwords ikke får dig til at glemme at stille de rigtige spørgsmål. Hos BehandlerNet er siderne ikke alene responsive, de er også så hurtige at indlæse, at de altid ligger over 80% hos Google PageSpeed Insights.

God arbejdslyst.
– William