Sådan laver du ændringer i tekst på siden

Denne vejledning beskriver hvordan man foretager mindre tekstændringer på hjemmesiden. Vejledningen dækker ikke oprettelse eller redigering af blogposts.

1. Log-ind på din hjemmesiden

For at lave ændringer på din hjemmeside fra BehandlerNet, skal du først logge ind på siden.

Hvis din hjemmeside eksempelvis hedder

annakaren.dk

skal du gå til

annakaren.dk/wp-admin

Her indtaster du brugernavn og kodeord. Hvis du har glemt en af delene så find den email der hedder ‘Login-information til din hjemmeside fra BehandlerNet’.

2. Når du er logget ind

Når du er logget ind i WordPress vil du se en menullinje i skærmens venstre side. Tryk på menupunktet ‘Sider’.

Nu ser du en oversigt over de sider din hjemmeside består af. Ud for en af sidernes navn står der ‘– Forside’. Denne side er den hovedside dine besøgende lander på når de går ind på hjemmesiden.

Er du den forsigtige type? Hvis du ikke har så megen erfaring med at ændre i din hjemmeside, kan du lave en kopi af den side du skal til at ændre. Det kræver blot et enkelt klik.

Så kan vi altid vende tilbage uanset om din kat vader henover tastaturet imens du leger webmaster. Du skal blot holde musen over sidens titel i listen og trykke ‘Duplicate This’. Så kommer der en kopi af siden frem i listen hvis navn slutter på ‘– Kladde’.

3. Åbn den side du vil ændre

Hold musen over den side i listen der er din forside (navnet slutter med ‘– Forside’) og tryk ‘Rediger’ i den menulinje der fremkommer under sidens titel. Jeg foreslår du retter i forsiden og ikke den kopi du oprettede i forrige trin. Den har vi som reserve hvis der er noget går galt.

Hvis der herefter kommer en pop-up der siger ‘Velkommen til block-editoren’ kan du roligt lukke den ved at trykke på X i pop-uppens øverste højre hjørne.

4. Foretag ændringerne

Nu er din siden åben i et visuelt redigeringsmode der stort ser ud som det hjemmesidens besøgende ser. Du kan nu flytte markøren rundt og foretage tekstændringer ligesom i et ethvert andet tekstprogram. En pop-up menulinje følger med markøren rundt og gør det muligt at sætte tekst i fed, lave links, kursiv, mv.

Hvis du skal kopiere tekst ind fra et andet program Hvis du skal copy/paste tekst fra eksempelvis Word eller Google Docs anbefaler jeg at du sikrer at al formatering er fjernet fra teksten. Den letteste måde at gøre det på er at åbne Notepad (hvis du bruger Windows) eller TextEdit (hvis du bruger MacOS) og først paste din tekst ind her (i TextEdit skal du også trykke i menulinjen ‘Format > Make Plain Text). Når du har pastet teksten ind her, kan du kopiere den videre over på din hjemmeside. Formålet med at kopiere via et simpelt tekstprogram som TextEdit eller Notepad er at undgå uregelmæssigheder ved at din hjemmeside og Word/Google Docs slås om hvem der skal bestemme over tekstens formatering. Så risikerer man at det bliver noget krimskrams.

6. Gem dine ændringer.

Tryk på den grå knap ‘Udgiv’ / ‘Opdatér’ oppe i højre hjørne. Tryk igen for at bekræfte.

7. Tjek at det ser rigtigt ud

For at se siden med de nye ændringer kan du enten være hurtig og trykke ‘Se side’ i den grå boks der kommer nede i venstre hjørne efter du har trykket ‘Udgiv’ / ‘Opdatér’. Eller du kan trykke på WordPress-logoet oppe i venstre hjørne > Sider > Hold musen over den side du har lavet ændringer til og trykke ‘Vis’.

Hvis alt ser rigtigt ud er du færdig og du kan sætte dig i en magelig stilling og vide med dig selv at du nu er WEBMASTER.

8. Ser det ikke rigtigt ud?

Tryk ‘Rediger side’ i topbjælken og redigér videre indtil du er tilfreds (se punkt 4 i denne guide).

9. Hvis du vil starte forfra kan du gendanne sikkerhedskopien

Hvis et eller andet er gået galt undervejs og du ikke er tilfreds med ændringerne, er det en fordel hvis du har lavet en sikkerhedskopi (i punkt 2). Så skal du blot sætte sikkerhedskopien til at være hjemmesidens forside og du kan starte forfra. Det gør du sådan her:

Først skal kladden udgives. Det gør du ved at trykke ‘Lynrediger’ og dernæst vælge ‘Udgivet’ i rullegardinet og trykke ‘Opdatér’ ude til højre.

Herefter skal du sætte den nu udgive kladde til at være hjemmesidens forside.

Opsummering

At ændre priser og andre tekstelementer er til at lære hvis man er vant til at bruge email og tekstbehandling på sin computer. Jeg håber denne guide har været overskuelig og givet dig mod på det.

Hvis du alligevel foretrækker at bruge din arbejdstid på at behandle istedet er BehandlerNet altid frisk på at passe din hjemmeside for dig.